1

Lam med bønner og chili. Og tacokjøttboller

Da vi kom hjem fra ferie lå et D2 og ventet på oss. Der var det en artikkel om taco, kalt nachonalretten, som fanget min interesse. Ifølge artikkelen er vi i Norge europamestere i taco. Det ble solgt “meksikansk mat” for 881 millioner i dagligvarebutikkene i 2010, mot 45 mill i 1994 (da er ikke kjøtt/ kylling, ost og grønnsaker tatt med).

Min første tanke var: “Er det mulig”? før den påfølgende tanken var: “Nå fikk jeg skikkelig lyst på taco”. Mandag ble det derfor tacoinspirerte retter som Ståle Johansen, kokk ved Fossheim hotell i Lom har konstruert. Disse var presentert i D2″. Lammegryten skal koke i 45 minutter.

Du trenger til 6 personer:
600 gram lammebog (brukte lammeskav)/ 400 gram karbonadedeig/ 2 stk rød chili/ 2 fedd hvitløk/ 1 løk/ 2 ts korianderfrø/ 2 ts malt svart pepper/ 1 ts spisskummen/ 1,5 ts ingefær/ 1 ts chilipulver/ 4 tomater/ 1 ss tomatpurè/ 150 gram bønner/ 7 dl vann/ 1/2 lime/ 1,5 bunt frisk koriander/ 2-3 ts salt/ smør til steking/ 2 ss potetmel/ 1,5 dl melk eller vann/ 1 egg/ rømme/ fullkornstortilla (evt lag selv)/ ost om du vil ha/ ingredienser til guacamole og salsa, finnes her.

Fremgangsmåte:
Gjør klar lammegryte først: Kutt lammekjøtt i biter, brun i smør. Kutt løk i biter, finhakk hvitløk. Del chili i 2, skrap ut frø. Finhakk chili. Surr 1 løk, 1 chili og 2 fedd hvitløk i stekepanne. Tilsett tomatpuré. Skjær tomatene i biter, tilsett. Ha alt i en kasserolle, tilsett 1 ts malt korianderfrø, 1 ts svart pepper, 1 ts spisskummen, hell på 7 dl vann. Kok opp. Tilsett videre bønner, la småkoke 45 minutter, til kjøtt og bønner er møre. Press i frisk limesaft fra 1/2 lime (prøv deg frem) og hakket frisk koriander rett før servering. Smak til med salt. Fullkornstortilla varmes på vanlig måte. Spises med rømme og ost om en vil, samt annet “vanlig” tilbehør om man ønsker.

Lag tacokjøttboller: Kjør karbonadedeig i mikser med salt. Rør inn finhakket chili, ingefær, 1 ts malt koriander, 1 ts pepper, 1 ts chilipulver samt potetmel. Tilsett ett egg. Spe med melk eller vann (1,5 dl), litt om gangen. Form små kjøttboller, stek dem i smør. Pass på at de er gjennomstekte. Serveres med ønsket tilbehør.

Oppskrift på guacamole og salsa finner du her.