Kjøttboller og spaghetti
Snadder kjøttboller for små og store.
Tomatsaus (sett denne på kok først). Du trenger til 4 personer:
1 stk løk/ 2 stk hvitløkfedd/ 2 stk tomatbokser eller tre ferske tomater/ 4 ss kyllingbuljong/ 4 stk soltørkede tomater/ 2 ts sukker el annen søtning/ 2 ts hvitvinseddik eller eple-eddik/ 2 stk laurbærblad/ 2 ts oregano (eller timian, merian, basilikum, estragon eller salvie)/ 1 ts anisfrø/ olje (eks oliven/kokos) til steking/ salt og pepper
Fremgangsmåte tomatsaus:
Finhakk løken. Stek den blank i olje. Knus hvitløksfeddet, finhakk og ha i pannen. La det steke i ca 30 sekunder før du har i tomatboksene. (Bruker du ferske tomater kan du enten hakke dem opp og ha i gryta, eller koke dem, ha over i isvann og dra av skinnet før du har hakker og har i gryta). Pass på at du moser godt med en stekespade. Ha i kyllingbuljong, finhakkede soltørkede tomater (kan utelates), sukker, eddik og laurbærblad. Knus oregano (eller andre urter) og anisfrø i en morter. Ha over i kjelen. Smak til med salt og pepper. Juster også sukker/eddik etter smak. La det koke i minst 7-8 minutter. Sausen kan også koke mye lengre på svak varme hvis en har mulighet, da avgir tomatene naturlig sødme og en trenger ikke bruke søtning som ofte er nødvendig for å skjule den litt bitre smaken en kan få av tomater som er kokt kort tid.
Tomater er kalorifattige og rike på A- og C-vitaminer samt mineraler. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig aktioksidant.
Tomatsaus fra Klikk.no
Kjøttboller
Du trenger til 4 personer:
400- 500 g karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig/ 1/2 finhakket løk/ 2 egg/ 1 fedd presset hvitløk/ 1 ts salt/ 1 ts pepper/ 1 ts oregano/ 1 ts tørket estragon/ 1 ts tørket persille/ havregryn/ kokosoje, smør eller annen olje til steking.
Fremgangsmåte kjøttboller:
Bland alle ingredienser sammen. Ha i havregryn til passe konsistens. Det skal gå fint å forme boller, men farsen må ikke bli for hard, da blir bollene tørre. I foodprocessor går dette på rekordtid, men det går greit å kna det sammen for hånd. Form små boller med hender og skje, stek i panne. Barn (fra 3-4 år) er ofte supergode til å lage bollene.
Før du begynner å steke bollene passer det å sette på pasta. Kokes etter anvisning på pakken. Pass på tiden, pasta skal ikke kokes for lenge, og den skal helst serveres med det samme den er ferdig.
Klart til å spises!