Breiflabb (evt torsk) med pesto, tomat- og mozarellasalat og blomkålpurè
Som nevnt før tar vi oss titt og ofte en tur ut til Eide Handel og handler fersk fisk. Sist vi var der havnet en pose marulk i handlekurven (det var ikke mitt verk for å si det sånn, ble umiddelbart skeptisk til innholdet). Marulken har ligget i frysern siden da, etter hvert som fiskeposene har forsvunnet har jeg skult mer og mer på denne fisken som har vært helt ukjent for meg. I dag var det tomt for torsk og laks, og mannen (= fiskerikandidat, sånn flaks…) kan fortelle at marulk= breiflabb (ha ha, jeg er tross alt blond). Breiflabb har jeg jo hørt om, det er jo en delikatesse! Retten vi lagde i dag egner seg godt med torsk også. Breiflabb trenger litt lengre steketid.
Du trenger til 4 personer:
Ca 800- 1000 gram filet av breiflabb eller torsk/ 1 pk fløte/ Extra virgin olivenolje/ ca 1 ss Balsamicoeddik/ smør/ salt og pepper/ 3 blomkål/ 2 pk mozarella/ 1 potte frisk basilikum/ ca 10 tomater/ 100 gram pinjekjerner/ 50 gram Parmesan/ 2 fedd hvitløk/ aluminiumsfolie
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader. Lag pesto, oppskrift finner du her (bruk ca halve potta med basilikum). Gjør klar fisken, del den i passe porsjonsstykker. Riv av aluminiumsfolie til porsjonspakninger. Legg klart ark med folie, ha over litt (ca 3 ss) olivenolje. Legg fisken på arket, dryss over salt og pepper. Brett kantene litt opp, hell på litt fløte (ca 1/2 dl, mer om du vil). Ha oppi ca 1/2 ss smør. Legg pesto over fisken, “knyt igjen” aluminiumsfolien som en pakke, stek i ovnen ca 30 minutter (breiflabb). Torsk klarer seg gjerne med 20 min. Fisken skal være hvit tvers gjennom.
Mens fisken er i ovnen lager du tomatsalat: Kutt opp tomater og mozarella, legg utover på et fat. Bland 2 ss olivenolje og 1 ss Balsamicoeddik med litt pepper (ca 1/2 ts), hell over salaten. Legg basilikum over (ca 1/2) potte. Salaten smaker aller best romtemperert.
Blomkålpure lager du til slutt: Kok opp rikelig med vann i en kasserolle. Bryt blomkålen i buketter, ha i. Kok den mør. Hell av vannet (ta vare på litt til å spe ut med hvis purèen blir tykk). Ha i 2 ss smør, mos med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Lykke til:)