Salat med fetaost- og hvitløkskjøttboller. Vidunderaioli:)
Mens vi venter på sommeren i nord spiser vi litt “middelhavsinspirert mat”, hvis vi kan kalle det det. Saftige kjøttboller i salat, dyppet i litt aioli….mmm…Denne salaten er også god med sprøstekt bacon i (stekes i ovn på 180 grader, legges på tørkepapir etterpå). Unger er ofte glad i kjøttboller, vi kokte spaghetti som de spiste til. Best av alt: ENDELIG en oppskrift på majones/ aioli som JEG får til å lage. Har tidligere vispet egg og olje til krampa har tatt meg, for noen ganger likevel å oppleve at majonesen skiller seg….aaaargh….Har sett oppskrifta fra ordentligmat.no tidligere, men først nå prøvd den ut. Det funker, det gjør det:) Vi kommer tilbake til det.
Du trenger til 4 personer:
Kjøttboller: Ca 600 gram kjøttdeig/ 1 ts salt/ 1/2 ts pepper/ 3 egg/ 1 pk fetaost (kartong)/ smør til steking
Salat: 1 pk Vestfoldsalat/ 2 hjertesalat/ 1 pk cherrytomater/ 1-2 glass grønne oliven/ litt pinjekjerner, gjerne ristet
Vinaigrette: 1 ts Dijonsennep/ 1 sjalottløk/ ½ ts sukrin eller sukker/ 1 dl rapsolje
Aioli: 2 eggeplommer (romtempererte!)/ 2 ss vann/ 2 ts sennep/ 2 ts hvitvinseddik eller presset sitron/ evt pepper/ 1- 4 fedd hvitløk (helt valgfritt)/ 2 dl “standard” rapsolje (har mest nøytral smak, Extra virgin olje gir for kraftig smak til majones/ aioli)/ litt salt
Fremgangsmåte:
Ta ut 2 egg til aioli fra kjøleskap aller først. Bland først sammen 2 eggeplommer, 2 ss vann, 2 ts sennep, 2 ts hvitvinseddik eller presset sitron. Finhakk ønsket mengde hvitløk og bland sammen, som vist på følgende video. Bruk helst et litt høyt/ “smalt” desilitermål som vist (eks det som følger med stavmikser). Vi brukte et vanlig et, det gikk fint. Fremgangsmåte for majones står også grundig beskrevet her.
La dette stå mens du lager resten, da får ingrediensene garantert samme temperatur som oljen du skal ha i til slutt (dette er nok det aller viktigste…).
Lag kjøttboller: Bland kjøttdeig, salt, pepper og egg sammen i en foodprosessor (eller rør det sammen). Hakk opp fetaost og bland i. Form kjøttboller med hendene (lurt å dyppe hender i vann, da blir det ikke klissete). Kjøttbollene stekes i smør på middels/ høy temperatur (prøv deg frem).
Del opp salat, legg i iskaldt vann, la ligge der mens du lager vinaigrette: Finhakk sjalottløk, bland sammen med sennep, rapsolje og sukrin/ sukker. Ta opp salaten fra vannet, kjør den tørr i salatslynge (eller i kjøkkenhåndkle som du rister over vasken). Riv salaten i biter/ strimler, ikke ta med rota. Bland salat og vinaigrette. Bland videre i cherrytomater, oliven og pinjekjerner.
Til sist resten av aiolien: Sett stavmikseren oppi desilitermålet (se video). Fyll på 2 dl olje, start mikseren. La stå til du har lekker aioli.
Så glad man kan bli. Takk til Ordentligmat.no.