1

Buktalaks med smørdampede dillpoteter

Jeg har et superlekkert tips å dele. Muligens ikke særlig orginalt, men helt topp. Her kommer det: Hverdagsvennemiddager….! (Applaus, applaus…!). Et vennepar av oss forelso dette herlige fenomen da våre førstefødte var rundt året. En dag i uka. Den ene uka slipper vi å lage middag, neste uke lager vi bare litt ekstra. Vi kommer sliten og forkavet, rett fra jobb og barnehage. Vi er sammen, ungene leker, vi spiser fiskeboller og kjøttkaker, vi lager aldri forrett, men kanskje litt frukt til dessert. Vi drikker kaffe og skilles mette og glade etter barnetv. Høres det ikke supert ut?

Enda bedre blir det siden vårt vennepar er veldig god til å lage mat. De har og sånn ordentlig kaffemaskin:) Mandag var vi fortsatt litt i “Bukta- modus”. Buktafestivalen har siden starten solgt sjømat på festivalområdet, her koser vi oss med Havets skattekiste under festivalen i fjor, i år nøyde ungene seg med tatovering;)

Maja hadde på festivalen i år spist en veldig god salat med teryakimarinert laks. Inspirert av dette fikk vi Buktalaks til middag:) Med nylig ferie i Frankrike friskt i minnet ble det smørdampede dillpoteter til. Vi er bra heldige. Det var så godt at vi gjentok hele greia i går:)

Nuh….over til oppskrifta….

Du trenger til 4 personer:

Ca 800 gram laksefilet, med eller uten skinn/ Teryakisaus (står ofte ved soyasausen i butikken)/ 1 pose Vestfoldsalat (evt ca 1/2 hode Isbergsalat)/ 1/2 pose frisk spinat/ 2 avokado/ 1 boks cherrytomater (ca 16 stk/ 1/2 løk/ 1 glass fetaost med olje/ potet til 4/ frisk eller tørket dill/ 1 lime/ salt og pepper/ smør/ 1 boks rømme/ Ca 2-4 ts Dijonsennep

Fremgangsmåte:
Skrell potet, del hver potet i 2 og sett på kok. Ha salt i vannet. Del salaten litt opp, legg den sammen med spinat i iskaldt vann. Gjør klar laksen: Del opp i passelige serveringsstykker, smør litt Teryakisaus på hver bit, og skvis over litt lime. Ha på pepper om du vil. Lag sennepsrømme: Ha rømme i ei skål, tilsett 2 ts sennep. Skvis i litt lime (hold ca 2 sek) og tilsett litt salt. Fyr opp grill. Du kan grille laksen på to måter: Hvis du har fjernet skinnet først, pensler du olje på et stort stykke aluminiumsfolie, og legger laksen oppå der. Om du har skinnet på, legger du laksen på folien med skinnsida ned. Skinnet brenner seg da fast i folien, og fisken kan løftes forsiktig av når den er ferdig. Etter 13 minutter var laksen perfekt, sjekk den underveis, den skal være akkurat jevnt rosa gjennom.

Kjør salaten tørr i ei salatslynge (eller rist i et kjøkkenhåndkle). Skjær løk i tynne biter, avokado i skiver, skvis litt lime over avokadoen så den ikke blir brun. Bland fetaost med olje (du trenger ikke bruke hele glasset) sammen med salat, ha i tomat, løk og avokado.

Når poteten er ferdig tas vannet av. Poteten settes i kasserollen tilbake på plata. Ha i et par ss smør, hakk dill og ha i. Bland godt.

Da var det klart, værsågodogspis!