1

Laksekoteletter med tzatziki

Laksekoteletter er lekkert. Ofte (men absolutt ikke alltid) er laks et av de fiskeslag som barn liker aller best. Fisken næringsmessig et glimrende produkt. Den inneholder mye omega-3 fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D (har i alle fall gjort det, er usikker på status nå som det blir mer og mer oppdrettslaks, og fokus på  storproduksjon…) I tillegg har den høyt innhold av de vannløselige vitaminene B12 og pyridoksin. Her en variant med tzatziki.

Du trenger til 4 personer:
Laksekoteletter, ca 300 g per pers/ Poteter til 4 stk/ 4- 6 gulrøtter/ 1/2 squash/ 6- 8 brokkolihoder/ 1 agurk/ 1 1/2 dl yoghurt naturell/ 1/2 dl crème fraîche/ 1 hvitløksfedd/ Salt og pepper/ Chili eller dill.

Fremgangsmåte:
Kutt poteter i båter. Sett disse på kok. Sett stekeovn på 250- 275 grader. Gjør så klar tzatziki. Dette er en lettvint utgave som tar kort tid å lage:

Lettvint tzatziki (ca 2 1/2 dl):
Riv agurken, klem ut så mye saft du kan av den. Du kan bruke et rent kjøkkenhåndkle til dette. Press hvitløken. Bland sammen agurk, hvitløk, yoghurt naturell og crème fraîche. Smak til med salt og pepper. La den stå kaldt mens du lager resten av maten. (Fra “Mat for barn”. Margit Vea og Lise Galaasen).

Så fortsetter du med resten: Skrell gulrøtter. Kutt gulrøtter i staver, squash i skiver. Når potetene er møre, tas de av plata, deles i båter. Legges i langpanne med litt olje, pensles med olje. Krydres med salt, pepper, evt chili eller dill, alt etter hva en ønsker den dagen. Stekes ca 10 min i stekeovn. Varm stekepanne med litt smør/ olje, stek laksekoteletter på sterk varme. Du kan bruke et steketermometer, laksen skal ha en kjernetemperatur på 50 grader. Alternativet et at du steker dem på høy varme i 2 minutter på hver side, og videre på lavere varme (under middels) til en ser at lagene i fiskekjøttet løsner fra hverandre og fargen er jevn gjennom hele koteletten. Dette kan ta opptil 5 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen på koteletten. Prøv deg litt frem. Stek gulrøtter, squash og brokkoli kjapt i egen stekepanne.

Serveres med tzatziki, kjempegodt!

For de dagene er har bedre tid, eller hvis du ønsker å gjøre klar tzatzikien kvelden i forveien, kan du bruke denne oppskriften:
Tzaziki, langsom variant….:

Du trenger:
5 dl yoghurt naturell, matyoghurt eller tyrkisk yoghurt/ 1 slangeagurk/ 2 ss kaldpresset olivenolje/ 2 fedd presset hvitløk/ Salt og pepper.

Fremgangsmåte:
Ha yoghurt i et kaffefilter, la det meste av væske renne ut (ca 30 min). Vask agurk, skrell av mesteparten av skallet. Riv agurk på grovt rivjern, la den renne av i melsikt. Bland alle ingrediensene. (Fra “Barn i balanse”. Dr Fedon A. Lindberg/ Merete Hansen- Møllerud).