1

Laks med pesto

Du trenger til 4 personer, 2 store og 2 små:
800 g laksefilet uten skinn/ 1 glass ferdigkjøpt pesto, evt 1/2 porsjon hjemmelaget pesto/ 4 gulrøtter/ 1 rødløk/ 1 paprika/ poteter til 4 stk.

Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 200 grader. Vask poteter, skjær i tynne skiver på langs. Kutt opp paprika i staver og rødløk i ringer. Ha litt olje i ei form, fyll på med paprika, rødløk og poteter øverst. Ringle over noen dråper Balsamicoeddik samt olivenolje. Settes i ovnen.

Lag enkel pesto:
Du trenger:

100 g basilikumblader/ 100 g pinjekjerner/ 50 g revet parmesan/ 2 fedd hvitløk/ 2 dl olivenolje/ Pepper.

Jeeeeiiii……lekker basilikum!

Fremgangsmåte:
Pinjekjerner ristes lett i panne til de er gyldne. Kjøles ned. Ha deretter ingrediensene unntatt olivenolje i en mikser/ blender, mos til en grøt. Spe med olivenolje, og smak til med pepper. Nam! Ønsker en å lage en mer tradisjonell pesto, en grovere, finnes fremgangsmåte på pestoen helt nederst i bloggposten. (Fra boka “Familiekokeboka”. Tom Victor Gausdal & Ole Martin Alfsen).

Tilbake til laksen: Skjær laksen i serveringsstykker og legg dem i ei smurt ildfast form. Fordel pesto jevnt på laksestykkene. Stekes i ovn ved 150 grader i ca. 15-20 minutter. Klart til servering!

Fremgangsmåte tradisjonell pesto (samme ingredienser som over):
Gir en grovere pesto, blir mindre bitter i smaken, får en “renere” smak: Pinjekjerner ristes lett i panne eller i ovn (150 grader i 15 minutter) til de er gyldne. Kjøles ned. Finstrimle basilikum, eller riv i små biter. Hvitløk knuses og finhakkes, mortes deretter i morter. Bland i pinjekjerner når hvitløken er most, knus dem lett i morteren. Bland i olje og finstrimlet basilikum, ha i revet parmesan og eventuelt litt pepper. Oppbevares i sterilt glass med lokk i kjøleskap. Pass på at det er et beskyttende lag av olje som dekker pestoen, da kan den holde fint minst en uke;)