Fiskegrateng
NB! Fiskegrateng tar over 30 minutter å lage.
Vært en tur på Evje med jobb. Der var det gnistrende vakkert vintervær. Et snev av sol var godt å ta med hjem til den kommende måneden i mørket:)
Fiskegrateng er vel ikke typisk fredagsmat, men det er så godt at jeg faktisk tror mange barn ville valgt det til middag i helga også (hvis taco og pizza ikke står på alternativlista, i allefall). Det tror nå jeg.
Fiskegrateng er supert til vennemiddager, som jeg tidligere har snakket varmt om. Det meste gjøres klart kvelden før. Så gjenstår bare steking i ovn og tilberedning av tilbehør før maten står på bordet. Nå kom jeg på at det denne uka nok var vår tur å ha middag her…
Du trenger til 4 personer (grateng):
600 gram kokt (trukket) renset hvit fisk (vi bruker torsk)/ 3 ss smør/ 4 ss mel (vi brukte Fibramel sist, hadde ikke annet. Det ble supergodt)/ 4 dl helmelk/ 1/2 ts salt/ 1/4 ts pepper/ 1/4 ts revet muskat/ 3 egg (2 eggehviter)/ 2 ss knust kavring (eller griljermel)/ litt fullkornsmakaroni om du vil, barna har en tendes til å elske det i gratengen…/ smør (eller margarin må vil vel si i disse smørmankotider..) til smøring av ildfast form.
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 225 grader om du skal steke gratengen med det samme. Kok opp litt makaroni (anvisning på pakken). Torsken deles i små biter, legges i ei skål. Varm melka litt. Smelt smør forsiktig i en kasserolle. Bland i mel, rør rundt. Spe med den oppvarmede melka, kok forsiktig i 5 minutter til hvit saus.
Ta fra varmen, tilsett eggeplommer, en om gangen, mens du rører. Ha i krydder. Smør ei ilfast form, ha i hvitsaus, fordel fisken oppi denne. Bland i makaroni.
Stivpisk eggehviter, de skal være så stiv at du kan snu bollen på hodet uten at noe faller ut:) Bland de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i resten, strø over kavring eller griljermel. Inn i ovnen på 225 grader i 35 min, fiks ferdig fluffy grateng. Hvis du vil gjøre gratengenklar kvelden før kan du gjøre klart alt frem til stivpisking av eggehviter. Pisk eggehvitene når du er hjemme fra jobb, bland i og putt i ovnen.
Smaker godt med kokt potet, råkost, evt eggesmør. Brokkolipure kan også forsøkes. Oppskrifter her.
Gutta fra Calcutta (og jenta) spiser fiskegrateng:)
God helg!