1

Å koke ei høne…Kyllingkraft/hønsekraft. Å dele hel kylling.

Dette er en lang post, hvis du kun leter etter oppskrift på kraft, gå helt nederst på sida;)

Hva skulle grunnen være til å drasse med seg ei stor hel høne hjem fra butikken? (Jeg humret godt for meg selv der jeg gikk med “Gullhøna” fra Prior i handleposen, den var så stor at jeg til dags dato ikker har turt å sjekke hva den var “laget” av, langt mindre hvor den har vokst opp).

Grunnene til å velge hel høne eller kylling er flere. 1. Det er billigere. 2. Du koker kraft på beinet, som er NOE HELT ANNET på smak og næringsinnhold enn en hønsebuljongterning. 3. Du får med skinnet, kyllingbryst med skinn gir mye mer smak enn kyllingbryst uten skinn. 4. Kyllinglår= godt!

4 grunner kan være nok til å gå i gang.

Første forsøk var med den allerede nevnte Gullhøna. Det forløp som følger: Høna opp på benken, forsøk på å finne ut hva som var bak- frem på den ved å følge ei detaljert oppskrift fra kokebok. Jeg hadde lyst å øve på å dele opp høna/skjære ut brystfileter, lår og vinger. Vi klarte det ikke. Vi skar feil og endte med å dele den litt tilfeldig opp (som man fint kan gjøre når man koker kraft) for så å putte den i gryta og koke kraft etter oppskrifta under. Ble godt det, altså.

Forsøk nummer to var med en litt mindre kylling. Dette forsøket skisseres under.

Ready. Set.Go.

Start med å skjære av lårene. Skjær på innsiden av kyllinglåret til du når bein nede ved leddet.

Del i leddet. Brekk låret litt bakover, du kjenner at det knekker i leddet. Del over der. Gjør det samme med det andre låret.

Så langt alt vel.

Nå brystfiletene. Lag et snitt langs brystbenet, da blir det enklere å skjære ut to fine hele fileter. Skjær ned langs kyllingskroget, kniven skal gå langs beinet. Skjær av vingen om du vil.

Resultat: 2 lår, 2 vinger, 2 brystfileter, samt et skrog å koke kraft på.

Dette var en test. Believe me, når jeg klarte det klarer du og. Så var det krafta.

Du trenger til ca 1 liter kraft (4 personer):
1 hel høne eller kylling/ 2 gulrøtter/ 1/2 purre/ 1 gul løk, evt 2 sjalottløk/ ½ sellerirot (kan sløyfes)/ 2 laubærblad/ ½ ts pepperkorn/ 1½ liter vann/ 1½ ts salt

Fremgangsmåte:
Del høna eller kyllingen etter fremgangsmåten over (trenger ikke skjære ut brystfileter), eller del den i 2 ved å stikke en spiss kniv gjennom brystbenet, og press til hver side. Legg i en stor kasserolle med kokende lettsaltet vann (1 ts salt per liter vann). Høna/kyllingen skal trekke ved ca 80-85 grader. Det er da litt bevegelse i vannet, uten at det koker. Den skal ikke fosskoke. Skrell grønnsaker, del i grove biter og ha i. Tilsett laurbærblader. Kok i 2- 2,5 timer.

Kjøttet er ferdigkokt når det løsner fra beina. Ta opp høna/kyllingen fra kraften, avkjøl noe. Rens så kjøttet for skinn og ben, sil kraften. Du kan koke suppe direkte på kraften. Eventuelt avkjøler du, fettet i kraften legger seg på toppen, og kan lett fjernes om du vil. Mye av den gode smaken sitter i fettet, det fordeler seg fint i kraften når det varmes opp igjen.

Om du ikke bruker all kraften med det samme, kan den fryses i rene kartonger, til bruk en annen dag. En kan også fryse i isterningposer, for så å tilsette en terning når man vil ha litt ekstra god smak på supper eller sauser senere.

Tips:
Du kan med fordel koke flere høns i en stor kjele når du først er i gang. Renset, kokt kan fryses, og senere brukes i kyllingsupper- eller gryter. Da gjenstår det bare å ønske lykke til! Det er verdt det.