Fredagspizza!
Fredagspizza er for mange et fenomen, også hos oss. Lekkert å starte helga med noe som er så godt.
Du trenger til 1 pizza:
Pizzabunn/ deig: 4,5 dl fint speltmel (bland i grovere mel hvis du ønsker det, kan være greit å beregne litt ekstra hevetid da)/ 1/2 pk tørrgjær/ 6 ss olivenolje extra virgin/ 1/2 ts salt/ Ca 2 dl lunket vann.
Tomatsaus: 1 løk/ 1-2 hvitløksbåter/ 3- 4 ss olivenolje/ 1 boks hermetiske hakkede tomater/ salt, nykvernet pepper, oregano, basilikum (helst fersk, tørket går også bra).
Garnityr: Kan varieres i det uendelige!! På denne pizzaen: Ca 240 gram revet Jarlsbergost/ 1/2 boks hermetisk kylling/ 1/2 paprika.
Fremgangsmåte:
Start med pizzabunnen/ deigen, sett den på heving mens du gjør klar tomatsaus og garnityr:
Bland speltmel, tørrgjær, og salt. Ha olje oppi lunket vann. Bland alt sammen, kna deigen godt sammen på benk. Deigen skal ikke være klissete, og ikke for hard. Har man tid og tålmodighet, blir deigen bedre når den eltes lengre. Det går imidlertid helt fint hvis en kun jobber med den et par minutter. Sett den til heving tildekket på et lunt sted mens du gjør klar resten av pizzaen.
Når det kommer til garnityr kan man fint putte på alle de tingene man liker best. NB! På pizza gir ikke nødvendigvis mest mulig garnityr best mulig smak….
Men felles for alle gjelder en god tomatsaus:
Skrell og hakk løk og hvitløk, surr dette blankt i olje. Hakk basilikum og oregano, rør dette inn sammen med løk/ hvitløk.
Tilsett boksen med hakkede tomater. La sausen småkoke, lo lengre, jo bedre, men det holder å koke den til du er klar med resten av pizzaen. Smak til med salt og pepper til sist.
Nå gjenstår kun valg av garnityr. Kna ut pizzadeigen på smurt plate, kutt grønnsaker/ kjøtt du ønsker på pizzaen. Fordel tomatsaus over deigen, ha på revet ost samt garnityr. Dryss over litt olivenolje og oregano. Ved valg av garnityr er det kun fantasien som setter grenser. Til denne pizzaen brukte vi ost, hermetisk kylling i biter, og paprika i strimler. Enkelt og supergodt. Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 11 minutter.
Her er flere forslag til garnityr:
– Stekt karbonadedeig, ost, paprika og sjampinjong.
– Skinke (gjerne god italiensk;)), brie, cherrytomater og ruccola
– Karbonadedeig, tomater, mozarella og løk
– Ost, kjøttboller, løk og paprika
Kos dåkker, som vi sier her nord:)
Rømmedressing er godt på pizza. Det lages ved å blande sammen 1 boks rømme, 1 fedd hakket/ presset hvitløk, 4 ss majones, 3 ss olivenolje, et par dråper hvitvinseddik, salt, pepper og tørket gressløk. Yum!