1

Hjemmelaget taco

Det blir alltid jubel hos femåringen når det står taco på menyen. Vi voksne synes jo også det er veldig godt….En kan godt lage både lefser, tomatsalsa og tacokrydder selv, for å slippe unna litt tilsetningsstoffer. Det er ikke vanskelig i det hele tatt, men tar jo litt lengre tid enn hvis man bruker “ferdiggkjøpt” tacostæsj. Tacokrydder kan man lage opp og ha stående på lufttett glass. Under følger oppskrift på hjemmelagd taco, for de dagene man ønsker det. Det er absolutt å anbefale:)

Du trenger til tacolefser (10 stk):
6 egg/ 2 ss kaldpresset olje/ 1 dl vann/ 1 dl kikertmel/ 1 dl siktet speltmel/ 1 ts tacokrydder/ 1/2 ts karri/ 1/2 ts paprikapulver/ 2 fedd presset hvitløk/ smør til steking.

Fremgangsmåte: Bland sammen alt som til vanlig pannekakerøre. Stek lefsene som pannekaker i stekepanne med litt smør. Bruk lefsene til det du vil, de blir ganske myke.

(Fra “Barn i Balanse”- Fedon A. Lindberg/ Merete Hansen- Møllerud)

Når det gjelder tomatsalsa kan man velge 2 fremgangsmåter. Man kan bruke bokstomater, men de er noe “beskere” på smak enn vanlige tomater. Til kalde sauser/ salsa vil nok mange synes at vanlige tomater smaker aller best. Her har du i allefall oppskrift på begge alternativer

Tomatsalsa av bokstomater
Du trenger:
1 boks hakkede tomater/ 1/2 løk/ 2 ss paprika/ 1 ss olivenolje/ 1 ss eddik/ 1/2 ts salt/ litt kajenne-, chili- eller vanlig pepper/ 1 hvitløksfedd.

Fremgangsmåte: Sil kraften av boksen med hakkede tomater. Finhakk løk og paprika, hakk eller press hvitløk. Bland alt godt sammen. La den gjerne står en halv time før selvering. Litt sterk.

(Fra “Mat for barn”. Margit Vea og Lise Galaasen)

Tomatsalsa av vanlige tomater
Du trenger:
4 modne tomater/ 1/2 dl olivenolje/ 1/2 finhakket sjalottløk/ 1 ss finhakket kjørvel eller andre grønne urter/ 1 ss sherryeddik/ salt og pepper.

Fremgangsmåte:
Putt tomatene i kokende vann i ca 10 sekunder. Bruk kniv, “dra av skinnet” (skåld de). Del de i to, skrap ut innmaten med kniv eller skje. Hakk tomater, sjalottløk og urter. Bland alt sammen.

Guacamole
Du trenger til 4-6 personer:

2 middels store tomater/ 1 løk/ 2 hvitløksbåter/ 1-2 friske chilipepper/ 2 godt modne avokado/ 6-7 ss sitronsaft/ 2 ss olivenolje/ Salt, pepper, malt koriander, finhakket persille.

Fremgangsmåte: Ha tomater i kokende vann 1 minutt. Skyll dem i kaldt vann, flå dem. Skjær tomaten i små terninger. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Snitt chilifruktene på langs, fjern stilker og kjerner, skyll og finhakk. Vask hendene etterpå, ellers svir det! Snitt avokadoer, mos kjøttet med gaffel. Bland sitronsaft i avokadoen så de ikke blir brune. Bland til sist alt godt sammen. Veldig veldig godt!

(Fra “Basic. Ganske enkelt god mat”. Sabine Sälzer/ Sebastian Dickhaut)

Du trenger til hjemmelaget tacokrydder:
1/2 del salt/ 2 deler cumin/spisskummen (fås kjøpt i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker)/ 1/2 del koriander/ 1/2 del chilipulver/ 1/2 del hvitløkspulver/ 1 del paprikapulver/ litt pepper.

Fremgangsmåte: Bland alt sammen, oppbevar på lufttett glass. Ved bruk strøs det over karbonadedeigen/ kjøttdeigen før en sper med litt vann. Kjempegodt.

Kutt opp paprika, agurk, tomat, løk, ta med raspet ost, mais, rømme/ kesam (eller andre favoritter). Klar, ferdig, nyt!