Helstekt laksefilet med agurk- og råkostsalat
Helstekt laks må være noe av det lekreste som fins. En kan krydre den etter egen smak og behag, generelt gjelder at sitron, kapers, estragon og dill passer godt sammen med laks.
Klassisk tilbehør som agurksalat er godt til laks. Tilbehøret kan imidlertid varieres helt etter smak. I denne oppskrifta er laksen krydret med dill, Creme Fraiche og sitron. Den fikk følge av en agurksalat lagd på litt ny måte, i tillegg til råkostsalat.
Du trenger til 4 personer:
Laksen: Laksefilet på ca 800 gram/ 1 beger Creme Fraiche/ Saften av 1/2 sitron/ salt, pepper og dill (fersk eller tørket)/ olivenolje. Råkostsalat: 1 stk liten knollselleri (sellerirot)/ 4 stk revne gulrøtter/ 2 stk revne grønne epler/ 1 bunt frisk gressløk (kan sløyfes)/ 2 ½ dl lettrømme/ litt grovmalt pepper.
Agurksalat: 1 stk agurk/ 1 ss hvitvinseddik (eller epleeddik etc)/ 1 ss sukker/ vann/ ca 8 spinatblader. Evt poteter til 4 personer om du vil/ evt ekstra rømme som tilbehør.
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader. Bre utover et godt stykke aluminiumsfolie, det skal kunne omslutte laksefileten helt. Legg laksefileten utover folien, ringle over litt olje. Klem over saften av 1/4 sitron. Finhakk dill (evt bruk tørket). Dryss over salt og pepper, gni inn litt dill. Bre over Creme Fraiche, pakk sammen folien slik at det ikke står igjen noen åpninger. Putt inn et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Laksen skal steke til den holder 55 grader. Dette vil bli ca 30 minutter på 200 grader. Hvis du ikke har steketermometer får du følge med “manuelt”. Det vil si at du sjekker at den blir fint og jevnt rosa inni. Bare ikke la den steke for lenge, da blir den tørr.
Mens laksen steker kan du sette poteter på kok hvis du ønsker det til. Gå videre med tilbehøret.
Agurksalat: Skrell agurken, del den på langs. Skrap ut frøene. Hakk agurken i biter. Ha sukker og eddik i en bollen, rør godt rundt. Legg agurken i. Skjær spinat i tynne strimler, bland i. Dekk med vann og la det stå til servering, da siler du av vannet.
Råkostsalat: Riv sellerirot og gulrøtter på rivjern. Riv eplene. Ha rømme sammen med pepper i en bolle. Bland alt sammen. Hakk gressløk og bland i (om du har..). Velbekomme!