1

Nøtteknask

I jula lagde vi en god nøtteblanding, funnet i et interiørblad, usikkert hvilket. Passet fint som småknask når en var litt sulten mellom de store gode måltidene. Har tatt med meg nøtteknasket inn i det nye året. 

Du trenger:
250 g mandler/ 250 g valnøtter/ 50 g hasselnøtter/ 1 ss soyasaus/ 1/2 ts chilipulver/ 1 ss gresskarkjerner/ 2 ss rosiner/ 15 aprikoser skåret i terninger/ gojibær eller tørkede tranebær/ litt salt

Fremgangsmåte:
Ha mandler i ei tørr teflonpanne, varm dem lett. Tilsett soyasaus og chilipulver, rør rundt til soyaen er absorbert, ta så mandlene ut av pannen. Skjær aprikoser i terninger. Ha valnøtter hasselnøtter og gresskarkjerner i pannen og vend dem forsiktig rundt til de er lett gyldne. Ha mandlene tilbake i pannen og bland alt godt sammen. Slå av plata, bland i rosiner og aprikoser. La det stå og trekke på ettervarmen, slik at de blir bløte. Dryss på litt salt til slutt. Serveres kaldt sammen med tørkede tranebær eller gojibær, evt begge deler. Eller….bland i noe annet du liker;)

Om Gojibær:
Vi kjøpte Gojibær i sommer på 42 Raw i København. Har etter dette ikke helt funnet bruksområde for disse supermat- bærene, men de passet veldig godt i nøtteblandinga;) I følge boka Supermat (T. Berge/ S. Chacko) er gojibær stappfulle av næringsstoffer. De er en av matvarene med høyest innhold av antioksidanter. De inneholder mer vitamin C enn appelsiner, mer betakaroten enn gulrøtter, 18 aminosyrer, deriblandt alle de åtte essensielle. 33 mineraler og sporstoffer, inklusive kalium, jern, selen, kalsium og sink. I tillegg “langsomme” karbohydrater, som gjør at blodsukkeret holdes mer stabilt enn ved “raske” karbohydrater. Puh;)