1

Fiskemat!

Tamtitamtitam! Laga fiskemat i helga. Synes det var skikkelig stas, innser at akkurat det høres litt sært ut:) Men gode minner strømmet på, minner om fiskekakene som mor, tante Margot og tante Hanna lagde, helt like og utrolig gode. Klarte å lage de uten at mamma sto ved siden av, passe fornøyd med egen innsats, ja!

Kjøpte hysefilet to dager før fiskekakemekking. Viktig at fileten ikke må ha vært frosen, husker ikke helt hvorfor, men har vel noe å gjøre med konsistensen. En kan godt la fisken hvile en dag eller to i kjøleskap.

Du trenger til ca 70(!) fiskekaker:
2 kg hysefilet/ ca 3 ss salt/ 2 løk/ 8 store ss potetmel/ ca 2 l Helmelk/ 4 egg/ muskatblomme el muskatnøtt/ pepper/ annet krydder man ønsker å tilsette/ smult til steking

Fremgangsmåte:
Det er viktig å holde ingrediensene kalde hele tida, hvis ikke blir fiskekakene “korte”= litt kornete. Del oppskriften opp i 4 “sveivinger”. Hver slik sveiving inneholder totalt 1/2 kg hysefilet, 3/4 ss salt, 1/2 løk, 2 store ss potetmel, ca 1/2 l Helmelk og ett egg, samt annet krydder du ønsker. Holder til ca 15- 20 fiskekaker. Fikk tips om å dele fisk og løk i biter, og så legge klart 4 boller der man fordeler fisk og løk i hver bolle. Strø over salt og la stå i kjøleskap.

Når man har fått frem hurtigmikseren tar man ut den første bollen. Kjør løk (1/2) og fisk (1/2 kg) i hurtigmikser. Ha på litt pepper samt annet krydder du måtte ønske. Jeg brukte kun raspet muskatnøtt, men en kan tilsette alt en liker. Spe forsiktig med melk, tynn stråle! Når du har spedd litt har du i 2 ss potetmel. Spe til konsistensen er litt løs, men IKKE bløt, da siger fiskekakene ut i panna og blir flate…..Nå klart for steking!

Smelt litt smult i stekepanna. Bruk to spiseskjeer for å forme fiskekaker. Dypp skjeene i kaldt vann hvis de blir klissete. Stek fiskekakene på litt over middels varme, snu dem når de er blitt brune.

Ferdig på ene sida;)

Når du har stekt opp hele “sveivinga” tar du neste ladning fra kjøleskapet, og lager en ny runde med fiskefarse. Man kan fint halvere oppskrifta eller bruke 1/4 av den hvis en ikke ønsker å steke 70 fiskekaker på en gang. Men de er jo supre å fryse ned, da:)

Hurra!