Blåbær er en god ting. Selv kom vi oss aldri på lange blåbærturer denne høsten, drassende hjem med litersvis med blåbær. Vi fikk imidlertid noen korte turer, der blåbæra gikk rett i munnen (hva er vel egentlig bedre..?:) Helt nederst i innlegget litt info om bær generelt, hentet ut fra innlegget om antioksidanter.
Smoothie kan varieres i det uendelige, etter ren smak og behag. Jeg liker å lage smoothie som inneholder endel yoghurt naturell, tyrkisk yoghurt eller tjukkmelk for å få en mer mettende smoothie med mer protein og fett.
6 åringen er fan av tjukkmelk, men ikke de resterende, 3 åringen spiser alt. Derfor bruker jeg å begynne med en “base” av eple- og gulrotjuice, og så tilsette kun blåbær, evt blåbær og “protein- /fettkilde” (yoghurt/ tjukkmelk) til de som synes best om det. Og det beste av alt, det tar ikke lang tid! Tanken på å gjøre dette på hektiske morgener har likevel hittil psyket meg helt ut.
Jeg lager derfor (noen ganger…) smoothie om kvelden omtrent når ungene spiser kveldsmat. Den holder seg godt i kjøleskap til neste morgen, og vi kan alle ha det til frokost sammen med litt nøtter feks. Lager man litt ekstra er det veldig greit å sende med barna i ei flaske på skolen. Et supert alternativ til sjokomelk, spør dere meg…;)
Under 2 ulike varianter. Prøv dere frem med mengde tilsatt bær/ yoghurt for ønsket konsistens:)
Variant 1
Du trenger til ca 1/2 liter smoothie:
2 epler/ 3 gulrøtter/ Ca 200 gram frosne blåbær.
Fremgasngsmåte:
Lag juice av eple- gulrot- eple i juicemaskin (ha et eple i bunnen, et øverst). Ha juicen oppi en blender. Tilsett så blåbær, kjør rundt til en jevn masse. Tilsett evt mer juice eller bær til ønsket konsistens. Denne smoothien har absolutt mer søtsmak enn smoothien som følger…
Variant 2
Du trenger til ca 1/2-1 liter smoothie:
2 epler/ 3 gulrøtter/ Ca 200- 400 gram frosne blåbær/ 1- 3 dl Tyrkisk yoghurt, yoghurt naturell eller tjukkmelk.
Fremgangsmåte:
Som dere ser er ikke dette en eksakt oppskrift. Begynn som over med å lage juice: Press juice av eple og gulrøtter. Ha ferdigpresset juice i en blender. Tilsett blåbær, start med 200 gram først. Bland videre i rundt 1 dl yoghurt eller tjukkmelk. Tilsett videre blåbær og yoghurt/ tjukkmelk, kjør til du har en jevn, lilla og lekker smoothie. Justeres til du har perfekt konsitens for deg:)
Jeg bruker ofte å blande med litt tjukkmelk, og avslutte “blendinga” der. Setter videre yoghurt og tjukkmelk på bordet (sammen med hakkede mandler og valnøtter), så kan hver og en tilsette det de vil ha.
Du kan også blande i avocado eller egg for en enda mer sammenatt smoothie. Her oppskrift på Ann- Kristins frokostsmoothie. Den og veldig god:)
Til sist litt “bærinfo”:
Bær er sterkt anriket av antioksidanter. Nyper har et svært høyt innhold, opptil 40 mmol/100 g. Krekling, blåbær, solbær, kirsebær, ville bjørnebær, ville jordbær, kultiverte bjørnebær og tyttebær er alle svært rike på antioksidanter, med et innhold på 5 – 9 mmol per 100 g. Også dyrkede jordbær og hageblåbær har et høyt innhold. (Antioksidanter og oksidativt stress. Tidsskr Nor Lægeforen 2004; 124:1643-5)
Bortsett fra antioksidantnivå har bær flere fordeler. En undersøkelse viste at “ville bær” (blåbær, multer og tyttebær) inneholdt mindre karbohydrater, mer fett, fler en- og flerumettede fettsyrer, mer omega 6 og 3 fettsyrer, en lavere ratio mettet/ flerumettede fettsyrer samt en lavere ratio omega 6/ omega 3 fettsyrer, mer enn 15 ganger mer omega 3 fettsyrer per enhet energi sammenlignet med vanlig frukt som epler, banan og appelsin.
Det har også vært gjort noen pittesmå studier rundt blåbær. For eksempel ble 32 overvektige personer (uten diabetes), men med insulinresistens, med i en undersøkelse. Den ene gruppen drakk smoothie med blåbær (22,5 g for å være nøyaktig) to ganger daglig i 6 uker. Den andre gruppen drakk smoothie uten blåbær. Insulinsensitiviteten steg i “blåbærgruppa” (1,7+/- 0,5), i kontrollgruppa (0,4 og 0,4). Forøvrig ingen forskjell i vekt og inflammasjonsmarkører (1). En annen studie med 48 deltakere (4 menn, 44 kvinner) gav frysetørret blåbærdrikk (5 g frysetørret, 350 g ferske bær) til en gruppe, vann til den andre. Undersøkelsen varte 8 uker. En så da nedgang i systolisk/ diastolisk blodtrykk med i blåbærgruppa (-6 og -4) mot kontrollgruppa (-1,5 og -1,2) (P 0,005). Glukose og lipider (fettstoffer) endret seg ikke. Plasma oksidert LDL gikk og signifikant ned i blåbærgruppa (2).
Ingen grunn til ikke å spise litt bær, med andre ord. Godt er det jo også:) Ha en god dag!
Ref:
1. Journal of nutrition 2010 vol 140 no 10: 1764-68
2. Journal of nutrition 2010; 140; 1582-7
Sitron- og rosmarinbakte kyllinglår. Lurt å beregne litt mer enn 30 minutter til denne, så man er … [ Les Mer ]
Nåh, på tide med ny ukesmeny og handleliste? Ukas meny: Stekt sei eller torsk med kremet paprika- og … [ Les Mer ]
NB. Lasagne tar over 30 minutter å lage. Lasagne er lett å lage, men tar litt tid. Sausen blir best … [ Les Mer ]
Prosjekt lære å lage lammerull. Lammerull kan lages på flere måter. Nå har jeg lært å lage den … [ Les Mer ]
Send oss gjerne en melding på Facebook Did you like this? Share it:Tweet Tweet This Post
Did you like this? Share it:Tweet Tweet This Post
Did you like this? Share it:Tweet Tweet This Post
Did you like this? Share it:Tweet Tweet This Post
Did you like this? Share it:Tweet Tweet This Post
Did you like this? Share it:Tweet Tweet This Post
Hi there, You've done a fantastic job. I'll certainly digg it and personally recommend to my friend
I'm not sure why but this blog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or i
profil zamknięty 140x140
cena stali na giełdzie
Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.